ПАМЕТ БЪЛГАРСКА...

ТЕМИ,СВЪРЗАНИ С МИНАЛО, НАСТОЯЩЕ И БЪДЕЩЕ НА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ...

ДОБРЕ ДОШЛИ В БЛОГА НА АЛЕК!

...Настоящият блог е предназначен за широк кръг читатели, които в желанието си да опознаят своя народ, чувстват нужда да го видят и в неговото историческо минало. Ако не бе днешното тревожно време с тежките изпитания, които носи народа ни, този блог навярно нямаше да съществува. Причината за появата му е само една- днес всеки е длъжен да даде на общността си онова, което може.

Историята не би била история, ако не казва истината,пък и никой не е имал трайна печалба от заблужденията, с които е бил хранен....

" О, минало незабравимо!"....

“…Като се занимавам с миналото и пиша животописи, аз приемам дълбоко в душата си спомена за тия велики, благородни мъже и когато се натъкна във всекидневието на нещо низко, порочно, неблагородно, способен съм кротко, без да се дразня, да отклоня своя ум към достойни примери…”

ПЛУТАРХ, “Успоредни животописи”, ІІ век след Христа

“…Наред с непостоянството и нетрайността, от които е проникнато цялото ни историческо битие, тук има и нещо друго, не по-малко характерно: периодичното повторение на едни и същи явления в него. Би могло да се каже дори, че ако в нашия, лишен от приемственост и трайност исторически живот, има нещо неизменно и постоянно, то е именно ритмичното редуване на състояния и прояви, напълно сходни с преживяното в миналото. При всеки един от големите периоди на своята история ние като народ сме повтаряли онова, което по-рано е било. Ако в това отношение при един или друг случай се явява известна разлика, тя е в подробностите, дължими на времето и условията, но не в същността. В основните си моменти историята на Второто ни царство е повторение на тая от Първото. Още по-забележително обаче е, че и най-новият период от нашето равитие се отличава със същите черти, които са ни познати от нашето средновековие…”

Петър МУТАФЧИЕВ, “Книга за българите”, 1936 г.

..."“Българите бяха оня народ, който – покрай Викингите – допринесе най-много за организиране и оформяне на цивилизацията на цяла Източна Европа. Прабългарите са организирали българо-славянските племена в една нация, в която българският дух и култура са останали подкваса за вечни времена”.

Prof. Shigeoshi Matsumae

...Историята е нещо много странно, но едно е ясно - човек трябва да знае откъде е тръгнал, за да узнае къде иска да стигне! Историята не трябва да е повод за спорове! Изтъркано е, но не сме КОЙ ДА Е! Нашите предци са били умни хора, и най-малко това показва, че нашия народ има потенциал, и той е в нашите ръце!...

Ето защо тук трябва да събираме тези хубави, но и понякога спорни моменти и да говорим за тях!Мисля, че ще е от полза на всеки...

Знаете неща, с които всеки българин трябва да се гордее? Нека поговорим...


Архив на блога

Търсене в този блог

Популярни публикации

Вечният календар на прабългарите

Вечният календар на прабългарите
Ал.Лудколев

четвъртък, 12 март 2009 г.

Цар Петър I 927-970


Петър е вторият син на цар Симеон. По неизвестни причини първородният му син Михаил се замонашва. В началото на своето управление непълнолетният Петър има за опекун вуйчо си - видния болярин Георги Сурсувул.

През лятото на 927 г. български войски нахлуват в Източна Тракия, но много скоро войната с Византия е прекратена и започват преговори за мир. Мирният договор е подписан на 8 октомври 927 г. в Константинопол. България остава в границите си от 896 и 904 г., т.е. голяма част от Симеоновите завоевания са върнати на империята. На Петър е призната титлата “цар на българите”, а българският църковен глава е въздигнат в патриарх. Така официално България се сдобива с независима църква и се присъединява към източните патриаршии. Младият български владетел е сгоден за внучката на Роман Лакапин – Мария, преименувана на Ирина. След известно време тя идва в България с огромна свита. С това се слага началото на т. нар. династични бракове.


Причините за резкия завой в българската външна политика явно се дължат на голямата умора след непрекъснатите Симеонови войни. Страната се нуждае от мир и вътрешно стабилизиране. Но недоволни от сключения мир с Византия има: това са онези Симеонови приближени, които са се обогатявали от бойните победи и за които мирът не носи нищо. Именно те подкрепят двата бунта на братята на цар Петър. През 928 г. срещу неговата власт се надига по-малкия му брат Иван. Заговорът обаче е разкрит, Иван е заловен и изпратен на заточение в Византия. Две години по-късно замонашилия се Михаил вдига бунт някъде по долината на р. Струма (930 г.). И това въстание приключва бързо след внезапната смърт на водача му. През 931 г. заточеният н България сръбски кньз Чеслав успява да избяга, разбунтува родината си и отхвърля българската власт. Цар Петър не попречва с нищо на отделянето на Сърбия от България.

Междувременно на северозапад над България надвисват твърде заплашителни облаци. Започват страшните маджарски нашествия. През 934 г. маджарите преминават през цяла България, като достигат околностите на Цариград, където са отблъснати от ромеите. До пределите на империята угрите достигат и през 944, 948 и 958 г., а не знаем колко техни нашествия завършват само в български земи. Маджарските нападения обтягат отношенията между България и Византия. Наскоро след смъртта на царица Ирина, която е истински “залог за мира” между двете държави, византийците поискват от цар Петър да попречи на маджарските нахлувания в имперски земи. Като доказателство за верността на българския цар синовете му Борис и Роман са пратени в Константинопол (063 г.)

През 965 г. български пратеници се озовават в двора на германския император Отон І, търсейки помощ срещу маджарите. След като преговорите не дават никакъв резултат, цар Петър сключва договор с нашествениците, поемайки задължението да не помага на ромеите срещу тях, ако те не опустошават българските земи.

През 966 г. българското пратеничество идва в Цариград за получаване на редовния данък, който империята изплаща от 927 г. насам. По това време император Никифор ІІ Фока празнува голяма победа над арабите. Той заповядва да набият пратениците, нарича цар Петър “кожогризец” и “трижди роб по прадеди”, като го заплашва с нападение, което наистина започва да подготвя... Ромейската войска навлиза в България, но гледката на планинските теснини и пропасти кара василевса да преустанови похода. “Защото – пише Лъв Дякон – е известно, че ромеите често са се натъквали на непроходими места в България и всички погивали.” Наскоро след неуспешния си поход Никифор Фока предлага на българския владетел мир при условие, че българите не допускат маджарите да стигат до византийските земи. Цар Петър отхвърля това предложение. За да накаже България, Никифор Фока потърсва съюзник. Така империята постъпва, когато няма сили да се справи сама. Изборът му пада на киевския княз Светослав.

В началото на лятото на 968 г. 60 000 руска войска достига р. Дунав. Тук княз Светослав е посрешнат от два пъти по-малобройна българска армия и успява да я разбие. “Светослав надвил българите, превзел 80 техни крепости на Дунава и започнал да управлява там, в Преславец”. В края на лятото обаче руският княз е принуден да се върне в Киевска Рус, защото печенезите обсаждат столицата му. Може да се предположи, че това навременно нападение е осигурено от българската дипломация.

През лятото на 969 г. руският княз предприема своя втори поход в българските земи. Този път неговите намерения са изключително амбициозни, както личи от изказването му, записано в “Повесть временных лет”: “В година 6477 (969) каза Светослав на своята майка и на своите боляри: “Не желая да бъда в Киев, а желая да живея в Преславец на Дунава – там е средата на моята земя ...” За да може руският владетел да твърди, че дунавският град Преславец е “средата” на неговите земи, той очевидно има предвид, че трябва да завоюва не само България, но и Византия; иначе думите му нямат смисъл.

Новото руско нашествие има гибелни за България последици. Българите са отново победени, а “вождът на българите Петър, боголюбив и достопочтим мъж, ... получил апоплектичен удар и като проживял още малко време след това, напуснал този свят” (Йоан Скилица). Цар Петър получава удар, оттегля се в манастир, където умира през януари 970 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моят списък с блогове

Admin

Create Fake Magazine Covers with your own picture at MagMyPic.com
Discount Magazine Subscriptions - Save big!