ПАМЕТ БЪЛГАРСКА...

ТЕМИ,СВЪРЗАНИ С МИНАЛО, НАСТОЯЩЕ И БЪДЕЩЕ НА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ...

ДОБРЕ ДОШЛИ В БЛОГА НА АЛЕК!

...Настоящият блог е предназначен за широк кръг читатели, които в желанието си да опознаят своя народ, чувстват нужда да го видят и в неговото историческо минало. Ако не бе днешното тревожно време с тежките изпитания, които носи народа ни, този блог навярно нямаше да съществува. Причината за появата му е само една- днес всеки е длъжен да даде на общността си онова, което може.

Историята не би била история, ако не казва истината,пък и никой не е имал трайна печалба от заблужденията, с които е бил хранен....

" О, минало незабравимо!"....

“…Като се занимавам с миналото и пиша животописи, аз приемам дълбоко в душата си спомена за тия велики, благородни мъже и когато се натъкна във всекидневието на нещо низко, порочно, неблагородно, способен съм кротко, без да се дразня, да отклоня своя ум към достойни примери…”

ПЛУТАРХ, “Успоредни животописи”, ІІ век след Христа

“…Наред с непостоянството и нетрайността, от които е проникнато цялото ни историческо битие, тук има и нещо друго, не по-малко характерно: периодичното повторение на едни и същи явления в него. Би могло да се каже дори, че ако в нашия, лишен от приемственост и трайност исторически живот, има нещо неизменно и постоянно, то е именно ритмичното редуване на състояния и прояви, напълно сходни с преживяното в миналото. При всеки един от големите периоди на своята история ние като народ сме повтаряли онова, което по-рано е било. Ако в това отношение при един или друг случай се явява известна разлика, тя е в подробностите, дължими на времето и условията, но не в същността. В основните си моменти историята на Второто ни царство е повторение на тая от Първото. Още по-забележително обаче е, че и най-новият период от нашето равитие се отличава със същите черти, които са ни познати от нашето средновековие…”

Петър МУТАФЧИЕВ, “Книга за българите”, 1936 г.

..."“Българите бяха оня народ, който – покрай Викингите – допринесе най-много за организиране и оформяне на цивилизацията на цяла Източна Европа. Прабългарите са организирали българо-славянските племена в една нация, в която българският дух и култура са останали подкваса за вечни времена”.

Prof. Shigeoshi Matsumae

...Историята е нещо много странно, но едно е ясно - човек трябва да знае откъде е тръгнал, за да узнае къде иска да стигне! Историята не трябва да е повод за спорове! Изтъркано е, но не сме КОЙ ДА Е! Нашите предци са били умни хора, и най-малко това показва, че нашия народ има потенциал, и той е в нашите ръце!...

Ето защо тук трябва да събираме тези хубави, но и понякога спорни моменти и да говорим за тях!Мисля, че ще е от полза на всеки...

Знаете неща, с които всеки българин трябва да се гордее? Нека поговорим...


Архив на блога

Търсене в този блог

Популярни публикации

Вечният календар на прабългарите

Вечният календар на прабългарите
Ал.Лудколев

понеделник, 7 януари 2013 г.

Боян Магът-създателят на нова Европа


Има едно съсловие в българската история, което провокира много смут и догадки от миналото до днес. Това са богомилите. В учебниците ги наричат ерес или секта, отклонила се от официалното християнство по нашите земи. Езотерични изследователи твърдят, че прогонването на тази общност от България води до византийско, а след това и до турско робство. Преди 10 ноември в нея виждаха социално движение на бедни, опълчили се срещу богатите. Според едни техен основател е поп Богомил, а за други - тайнственият Боян, наречен Мага, за когото има сведения, че е бил син на българския цар Симеон. Професор Николай Райнов разкрива някои мистерии от живота на тайното общество в „Богомилски легенди” и дори кръщава сина си Богомил с надеждата той да продължи изследванията в окултната област. Наследникът му обаче избира криминалните романи. 
Приписват им вярата в дуалистичен бог, както и уменията за правене на магии и вълшебства. Говори се, че те полагат основите на християнска Европа, но как? Кои са всъщност богомилите?

Из дебрите на Малтийския орден

Книжнината от онова време е била унищожена през вековете. Останало е само това, което противниците на богомилите са писали за тях – Теофан, патриарх Никифор, презвитер Козма, Теофилакт Охридски и т.н. Предполага се, че оригинални трудове са запазени в тайните хранилища на библиотеката на Малтийския орден. Иначе официалните източници ги определят като еретици. Един от основните упреци, които им отправят, е, че са дуалисти. Съвременните изследователи все повече опровергават тази теория и напомнят, че те изцяло почивали на 4-те евангелия и на посланията на апостолите от Новия и Стария завет. Медитирали са над Евангелието на Йоан и достигали до ясновидство. Позовавали се на апостол Павел - основателя на езотеричното християнство.
Някои казват, че говорели за Сатанаил като противник на Бога. От това, до което се е добрал проф. Райнов, вероятно от посещението си във въпросната библиотека, където не пускат кого да е, става ясно, че са приемали тъмния дух като божество, създало видимия свят. Те обаче не отричали, че той служи на самия Бог, както и всичко останало. За тях Сатанаил бил нужен, за да има полярност в битието. Те владеели още силите на природата, или така наречената бяла магия. Според степента си на познание се делели на три кръга– съвършени, верующи и слушатели. Повечето били вегетарианци. 
Основателят – поп или царски син

Според Николай Райнов създателят на богомилството е Боян Мага, който е бил четвъртият най-малък син на цар Симеон. Кремонският епископ Луидпранд, пратеник на император Отон І, пише за Вениамин Боян: „Беше силен в магия, вълшебство и тайно очарование.” Като царски син е бил изпратен в Магнаурската школа, за да се учи на държавничество и окултни науки. 17-годишен се връща - през 927 г. В него се влюбва Мария, внучката на Роман Лакатник. После тя става съпругата на Петър, който заема трона, и се кръщава Ирена, като в същото време прокарва византийски интереси. Опитвала се да спечели Боян, но той я отхвърлял, пише професорът. Симеон умира малко след завръщането на сина си. 
Боян измолил да му дадат параклис в манастира „Света Параскева” и на 13 април 928 г. събира там 11 свои приближени, за да постави начало на богомилството. Сред тях е известният поп Богомил, за когото доскоро се смяташе, че е основател на движението. „Боян Мага и поп Богомил са двама архангели, пратени да повдигнат българския народ”, казва за тях Петър Дънов. Боян е направил синтез на цялата древна окултна мъдрост. 12-те посветени, сред които е и той, тръгват по всички краища. Прогонени от България, полагат основите на християнска Европа. 
Тяхната космогония може да бъде намерена в розенкройцерството, в ученията на катарите и албигойците. 

Посвещават ги апостол Йоан и Богородица

На 13 април 928 г., когато 11–те бъдещи мисионери са при Боян, летописците говорят за посещението на двама сирийци при тях. Гостите не били случайни. Те идвали от западната езотерична школа, на която центърът е край Дамаск в Сирия, където и Христос се явил на апостол Павел 10 века по-рано. Според някои сведения и двамата са били мъже, но единият е бил представител на женското начало в християнството. За това може би съвременни изследователи стигат до заключението, че единият е бил прероденият апостол Йоан, а другият – самата Богородица. Тогава в подземието на манастира „Света Параскева“ те извършват с 12-те тайнството на посвещението. Освен това дават на Боян оригинала на Евангелието от Йоан, легендата за „Стефанит и Ихнилат“ и богомилско таро от 22 аркана. Има сведения, че царският син е бил убит през 970 г. Останалите също били преследвани и горени на клада, защото подронвали основите на църковната власт. С учението си те 
разкъсвали догмата и създавали свобода на мисълта. Проповядвали, че има прераждане и карма, и връщали хората към изначалното християнство, докато в средновековния мрак властвала Инквизицията. Идеите им влезли във всички окултни общества и за пореден път от българските земи тръгнало спасението на човешкия род. 

Учените стигат до истината

„Що се отнася до хипотезата за възникването на ереста сред прабългарската аристокрация, потвърждение може да се потърси в географията на нейното разпространение - богомилството става държавна религия в Босна, в Северна Италия и Южна Франция“, пише Димитринка Димитрова-Маринова в научната си статия „Богомилството и богомилската литература в културната традиция на X век“. 
„Основата на учението беше навсякъде магична - необходимо бе да се постига чрез оперативна магия насочване на обществения живот по определени закони на битието“, казва епископ Симеон, зад чието име учените предполагат, че се крие самият изследовател Николай Райнов. 
„Богомилските посветени са показали задачата на България – трансформацията на злото у човека и изграждането на нов тип човешки общности с помощта на силата на
любовта. Качествата на Боян Мага и поп Богомил в бъдеще трябва да бъдат
развити от всеки българин. В следващия си живот учениците на духовните богомилски училища са се въплътили навсякъде в Европа и в целия свят. Те пренасят в бъдещето българската мисия, където и да живеят по света“, съобщава холандският философ Хари Салман.



Виолета Гурнакова

За богомилите...

БОГОМИЛИТЕ


Богомилството се ражда в Българската държава в началото на Х век, когато феодализмът се налага като държавна система, а християнството подчинява и узаконява неравенството като основни взнаимоотношения в българското общество. В същото време християнството влиза в непреодолимо противоречие с празничната система и традициите на българите.

Богомилството черпи свойте идеи от древното учение на българите за общиарството, а практическата му реализация е под формата на човешко общежитие, наречено общиария. То представлява старинния мироглед на българите, т.е. "Учението за человеческото общиарско равноправие, за творческата и разрушителните сили във Всемира и за всеземночеловеческото творчество, което не може да почива нито на робство, нито на завоеванията които затвърдяват человеческото неравенство".

" Богомилското Учение "

Представлявало не само едно възвестяване на творческите и разрушителните сили които движат Всемира и на които е подчинен и човекът, но в него е била и провъзгласена и всемирночеловеческата общиария, всеземночеловеческото общожитие при всечеловеческото равенство и всечеловеческото братство, без лична собственост, без разни царства, без господари и без роби, в което се е състояло и силата му, за да се разпространи по – после не само в България , но и в цяла Европа”.

Масовият размах на Богомилството и неговата многовековна тайност, притегателната му сила и жизненост се дължат преди всичко на социалния му характер.

Оригиналната му същност се състои в идеята за възможно подчиняване на ЗЛОТО от силата на ДОБРОТО, с други думи казано да бъдат подчинени носителоте на ЗЛОТО от масата на страдащите, които са носители на ДОБРОТО.

Богомилите проповядват още, "че РАЯТ и АДЪТ са само на Земята и за човека : Адът това е человечеството при господари и роби, а Раят – то е всечеловеческото общиарство, основано на равенство и братство".

Тези идеи на богомилите и практическите им действия пораждат и масовите гонения срещу тях, организирани от обединените сили на държавата и църквата. То започва още от Х век, когато цар Петър получава "Благослова" на цариградския патриарх Теофилакт "Да се прилага смъртна казън срещу еретиците Богомили". Следва "Синодика" по времето на цар Борил в 13 век и гневния памфлет на презвитер Козма "Беседа против Богомилите".

Папа Инокентий ІІІ в 1207 г. Издава своята "Була против Катарите", организира в 1209 г. Кръстоносен поход срещу Катарите – Бугри. Тогава е унищожен гр. Алби с цялото му население от 15 000 човека; организира най-жестоката форма за преследване на инакомислещи, наречено "Света инквизиция", отнела живота на милиони хора.

Гонението продължава и до днес – формите са други, но и те създават условия да се забрави окончателно това народно движение в средновековна България.

Квалификациите, които се пишат са различни, но основата им е една – Богомилите са еретици; със свойте действия са намалявали съпротивителните сили в средновековния българин, което е довело до падането на България под византийско робство, а по късно и под турско, че тяхното име Бугри на запад има само отрицателно значение, което вреди на авторитета на българите и днес. Има и други квалификации, но няма да ги споменаваме.

Катарите – Бугри във Франция дават началото на нов етап в развитието на социалната философска мисъл в Европа - то отразява действителността на епохата, проблемите на хората. Що се отнася до това, че те са основната причина за падането на България под Византийско робство, това е измислица на неговите врагове и да се прикрие пагубната роля на княз Борис І , разрушил старата българска държавност и въвел еднолично управление на държавата.

Що за хора са Богомилите нека всеки си отговори, но една е истината и тя е, че те са защитавали българското и са утвърждавали дълбоките научни знания на нашите предци.

Моят списък с блогове

Admin

Create Fake Magazine Covers with your own picture at MagMyPic.com
Discount Magazine Subscriptions - Save big!