ПАМЕТ БЪЛГАРСКА...

ТЕМИ,СВЪРЗАНИ С МИНАЛО, НАСТОЯЩЕ И БЪДЕЩЕ НА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ...

ДОБРЕ ДОШЛИ В БЛОГА НА АЛЕК!

...Настоящият блог е предназначен за широк кръг читатели, които в желанието си да опознаят своя народ, чувстват нужда да го видят и в неговото историческо минало. Ако не бе днешното тревожно време с тежките изпитания, които носи народа ни, този блог навярно нямаше да съществува. Причината за появата му е само една- днес всеки е длъжен да даде на общността си онова, което може.

Историята не би била история, ако не казва истината,пък и никой не е имал трайна печалба от заблужденията, с които е бил хранен....

" О, минало незабравимо!"....

“…Като се занимавам с миналото и пиша животописи, аз приемам дълбоко в душата си спомена за тия велики, благородни мъже и когато се натъкна във всекидневието на нещо низко, порочно, неблагородно, способен съм кротко, без да се дразня, да отклоня своя ум към достойни примери…”

ПЛУТАРХ, “Успоредни животописи”, ІІ век след Христа

“…Наред с непостоянството и нетрайността, от които е проникнато цялото ни историческо битие, тук има и нещо друго, не по-малко характерно: периодичното повторение на едни и същи явления в него. Би могло да се каже дори, че ако в нашия, лишен от приемственост и трайност исторически живот, има нещо неизменно и постоянно, то е именно ритмичното редуване на състояния и прояви, напълно сходни с преживяното в миналото. При всеки един от големите периоди на своята история ние като народ сме повтаряли онова, което по-рано е било. Ако в това отношение при един или друг случай се явява известна разлика, тя е в подробностите, дължими на времето и условията, но не в същността. В основните си моменти историята на Второто ни царство е повторение на тая от Първото. Още по-забележително обаче е, че и най-новият период от нашето равитие се отличава със същите черти, които са ни познати от нашето средновековие…”

Петър МУТАФЧИЕВ, “Книга за българите”, 1936 г.

..."“Българите бяха оня народ, който – покрай Викингите – допринесе най-много за организиране и оформяне на цивилизацията на цяла Източна Европа. Прабългарите са организирали българо-славянските племена в една нация, в която българският дух и култура са останали подкваса за вечни времена”.

Prof. Shigeoshi Matsumae

...Историята е нещо много странно, но едно е ясно - човек трябва да знае откъде е тръгнал, за да узнае къде иска да стигне! Историята не трябва да е повод за спорове! Изтъркано е, но не сме КОЙ ДА Е! Нашите предци са били умни хора, и най-малко това показва, че нашия народ има потенциал, и той е в нашите ръце!...

Ето защо тук трябва да събираме тези хубави, но и понякога спорни моменти и да говорим за тях!Мисля, че ще е от полза на всеки...

Знаете неща, с които всеки българин трябва да се гордее? Нека поговорим...


Архив на блога

Търсене в този блог

Популярни публикации

Вечният календар на прабългарите

Вечният календар на прабългарите
Ал.Лудколев

четвъртък, 12 март 2009 г.

Кан Тервел 700-721


СПАСИТЕЛЯТ НА ЕВРОПА

Кана субиги Тервел е от рода Дуло, и е вероятно син на кан Аспарух. Новият владетел укрепва българската държава, като умело се възползва от размириците в Византия. През 695 г. император Юстиниан ІІ е свален от престола, отрязват му носа (откъдето и прякора му Ринотмет, Носоотрязания) и го прогонват от страната. След като прекарва десетина години при хазарите, той пристига в България (704 г.). В Плиска ексимператорът се обръща с молба за помощ към кан Тервел, обещавайки му “премного дарове и собствената си дъщеря за жена”. През следващата година една българска войска се отправя към Константинопол. Българите се разполагат под стените на града, а Юстиниан ІІ успява да се промъкне в столицата и с помощта на свои привърженици си възвръща престола. Тогава той поканва кан Тервел, който не участва пряко в акцията, но с самото си присъствие сковава действията на Юстиниановите противници. В една от залите на двореца императорът намята българския владетел с хламида (царско наметало) и го провъзгласява за кесар. В тогавашна Византия това е втора по значение след императорската титла и с нея обикновено се окичват само близки роднини на василевса. Тервел е първият чужд владетел, на когото е дадена тази титла. За него тя е още по-важна, защото представлява формално признаване на българската държава. Юстиниан ІІ отстъпва на България областта Загоре, разположена на юг от Стара планина, в Североизточна Тракия. Това е първото териториално разширение на България. Областта има важно стратегическо значение: от една страна, тя дава възможност на българите да установят контрол над източностаропланинските проходи, през които византийците биха могли най-лесно да достигнат до центъра на българската държава; от друга страна, равно Загоре е отличен плацдарм за успешни бойни акции срещу империята. Най-после е сключен нов мирен договор, като данъкът, който Византия плаща още от 681 г. вероятно е увеличен. За това съдим от Свидас (византийска енциклопедия), в която се говори за богатството на кан Тервел: “Той поставял обърнат щита си ..., и своя камшик ... и слагал пари, докато покрие и единия, и другия ... Като напълвал сандъчета с златни и сребърни пари, раздавал на войниците си пръскайки с дясната си ръка злато, а с лявата – сребро”.

Обаче императорът не изпълнява обещанието си да ожени своята дъщеря за българския владетел, защото хронистите не биха пропуснали да съобщят за една такава забележителна сватба, ако тя се е състояла.

Само след три години Юстиниан ІІ нарушава мирния договор и се насочва с армията си към Загоре с явното намерение да си върне областта. На Анхиалското поле той е разбит от войската на кан Тервел, като българите “взели много пленници, коне и оръжия”. Юстиниан ІІ се укрива зад стените на Анхиало (Поморие), а после “тайно отплавал и пристигнал в столицата с срам”, съобщава Теофан Изповедник (708 г.). Загоре остава в пределите на България.

През 711 г. император Юстиниан ІІ Ринотмет за втори път е свален от престола и пак се обръща за помощ към кан Тервел. Този път българският владетел не му оказва ефикасна подкрепа, като изпраща само един трихиляден отряд, с който Юстиниан ІІ преминава в Мала Азия, за да търси допълнителни подкрепления. Но съпровождащите го ромейски войници му изменят, залавят го и го убиват, изпращайки главата му на новия василевс.

През 712 г. българската армия прониква дълбоко в византийските земи, като достига чак до Босфора за ужас на тамошните жители. Българите “опленили цяла Тракия” и “се завърнали невредими в своите земи” с безброй стада добитък. Изглежда, че кан Тервел иска да използва слабостта на империята, в която по това време се извършва честа смяна на василевсите, за да дестабилизира нейната част в Тракия.

Неприятелските действия му съседка принуждава император Теодосий ІІІ да сключи нов мирен договор (716 г.). На България е отстъпена още една част от Тракия, някъде на запад от областта Загоре, до неизвестната Милеона. Отново е увеличен годишния данък, който империята трябва да изплаща. Кан Тервел получава червени дрехи и кожи, предназначени за него и семейството му. В договора е предвидено споразумение за взаимно връщане на политически емигранти, чрез което Теодосий ІІІ иска да направи невъзможни събития на тези от 705 г и 711 г., когато Юстиниан ІІ на два пъти търси помощ от България, за да си възвърне властта в империята. Последната точка на договора определя начина, по който двете страни ще търгуват помежду си: въведена е митническа система, характерна за търговските взаимоотношения между равноправни държави. Така мирният договор от 716 г. се превръща в ново признание на българската държава.

През 717 г. Византия и цяла Източна Европа са изправени през една голяма опасност от страна на Арабския халифат. Тогава арабите предприемат своята трета поредна обсада на Константинопол “по суша и море”. Новият император Лъв ІІІ Сириец взима необходимите мерки за защита, но добре осъзнава, че да отблъсне арабите с силите на империята ще е невъзможно. Ето защо той помолва кан Тервел за помощ. Голяма българска армия се насочва към византийската столица. Българите се явяват в гърба на арабите и им нанасят тежки удари. “Тези последните се бояли повече от българите, отколкото от ромеите” – пише Михаил Сирийски. Арабите обаче удържат на атаките, превъзмогват и трудностите на тежката зима (717 - 718 г.), но през лятото на 718 г. са напълно разбити от българите, загубват много хора и трябва да се оттеглят. Така България дава своя принос за спасяването на Европа от страшната арабска заплаха.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моят списък с блогове

Admin

Create Fake Magazine Covers with your own picture at MagMyPic.com
Discount Magazine Subscriptions - Save big!