ПАМЕТ БЪЛГАРСКА...

ТЕМИ,СВЪРЗАНИ С МИНАЛО, НАСТОЯЩЕ И БЪДЕЩЕ НА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ...

ДОБРЕ ДОШЛИ В БЛОГА НА АЛЕК!

...Настоящият блог е предназначен за широк кръг читатели, които в желанието си да опознаят своя народ, чувстват нужда да го видят и в неговото историческо минало. Ако не бе днешното тревожно време с тежките изпитания, които носи народа ни, този блог навярно нямаше да съществува. Причината за появата му е само една- днес всеки е длъжен да даде на общността си онова, което може.

Историята не би била история, ако не казва истината,пък и никой не е имал трайна печалба от заблужденията, с които е бил хранен....

" О, минало незабравимо!"....

“…Като се занимавам с миналото и пиша животописи, аз приемам дълбоко в душата си спомена за тия велики, благородни мъже и когато се натъкна във всекидневието на нещо низко, порочно, неблагородно, способен съм кротко, без да се дразня, да отклоня своя ум към достойни примери…”

ПЛУТАРХ, “Успоредни животописи”, ІІ век след Христа

“…Наред с непостоянството и нетрайността, от които е проникнато цялото ни историческо битие, тук има и нещо друго, не по-малко характерно: периодичното повторение на едни и същи явления в него. Би могло да се каже дори, че ако в нашия, лишен от приемственост и трайност исторически живот, има нещо неизменно и постоянно, то е именно ритмичното редуване на състояния и прояви, напълно сходни с преживяното в миналото. При всеки един от големите периоди на своята история ние като народ сме повтаряли онова, което по-рано е било. Ако в това отношение при един или друг случай се явява известна разлика, тя е в подробностите, дължими на времето и условията, но не в същността. В основните си моменти историята на Второто ни царство е повторение на тая от Първото. Още по-забележително обаче е, че и най-новият период от нашето равитие се отличава със същите черти, които са ни познати от нашето средновековие…”

Петър МУТАФЧИЕВ, “Книга за българите”, 1936 г.

..."“Българите бяха оня народ, който – покрай Викингите – допринесе най-много за организиране и оформяне на цивилизацията на цяла Източна Европа. Прабългарите са организирали българо-славянските племена в една нация, в която българският дух и култура са останали подкваса за вечни времена”.

Prof. Shigeoshi Matsumae

...Историята е нещо много странно, но едно е ясно - човек трябва да знае откъде е тръгнал, за да узнае къде иска да стигне! Историята не трябва да е повод за спорове! Изтъркано е, но не сме КОЙ ДА Е! Нашите предци са били умни хора, и най-малко това показва, че нашия народ има потенциал, и той е в нашите ръце!...

Ето защо тук трябва да събираме тези хубави, но и понякога спорни моменти и да говорим за тях!Мисля, че ще е от полза на всеки...

Знаете неща, с които всеки българин трябва да се гордее? Нека поговорим...


Архив на блога

Търсене в този блог

Популярни публикации

Вечният календар на прабългарите

Вечният календар на прабългарите
Ал.Лудколев

петък, 24 октомври 2008 г.

ЕДНА НЕОБИКНОВЕНА БЪЛГАРО-ФРЕНСКА ЛЮБОВ ОТ СРЕДНОВЕКОВИЕТО

На 26 септември 1396 г. турският султан Баязид нанася смазващо поражение на западните рицари недалеч от българския крайдунавски град Никопол. От християнската войска на унгарския крал Сигизмунд Люксембург, съставена от маджари, немци, чехи, французи, бургундци, българи и др., оцеляват само малцина, тъй като след разгрома пленниците са поголовно изклани от османците.

Сред избягналите по чудо ятагана е Жил Гитон, произхождащ от сегашната община Карне в департамента Марш, Нормандия. Тежко ранен, френският рицар е спасен от едно българско, вероятно селско семейство, в чийто дом го лекуват около година. Тук кръстоносецът се влюбва с взаимност в дъщерята на домакините си – Мария-Искра. Съдбата на тази необикновена двойка е проследена от проф. Йордан Андреев от университета в град Велико Търново.

След като кръстоносецът оздравява, българката тръгва заедно с него за Франция. Макар и да се обичат много, младите не могат да се оженят – освен верската и съсловната “несъвместимост” срещу тях е и фактът, че Жил Гитон е брат от ордена на йоанитите, което предполага задължително безбрачие. Наред с другото монашеският обет на нормандеца означава, че след смъртта му цялото му движимо и недвижимо имущество трябва да премине в собственост на ордена. Можем да си представим на какъв обществен остракизъм са подложени Жил и Мария-Искра. При всички тези обстоятелства. Любовта между французина и българката обаче отказва да се подчини на тогавашния морал и предразсъдъци.

Междувременно положението се усложнява още повече, тъй като скоро след пристигането на влюбените в Нормандия им се ражда син. От друга страна, здравето на Жил Гитон започва бързо да запада и през 1403 г. той умира. Разбира се, рицарят прави завещание в полза на жена си и сина си, но по изтъкнатите по-горе причини документът няма правна сила.

Овдовялата Мария-Искра се бори дълго, за да легализира правата на сина си. През 1419 г., т.е. по време на Стогодишната война между Франция и Англия, тя дори получава аудиенция при английския крал Хенри V, който удовлетворява молбата й. Въпреки това синът й Жан Карне има през целия си живот проблеми с благородническия си ранг, като актът за промоцията му е подписан от френския крал Шарл VII едва през 1462 г. Потомците на този Жан Карне по права линия са известни чак до края на ХVI в. Една странична клонка на рода съществува и до ден днешен – това са маркизите Карне, на чийто герб е изписан многозначителният девиз “По-добре пречупен отколкото превит”.

Не е известно какво е станало с българката, след като през 1419 г. Хенри V издал документа за правата й на името Искра Гитон Карне (което означава, че въпреки липсата на брак английският монарх й разрешава да носи фамилията на нейния възлюбен). Предполага се, че е живяла в замъка на своя син.

Гробът на българката не е запазен. Нейният рицар Жил Гитон пък е погребан в енорийската църква на кантона Карне. Неговият образ може да се види и досега на надгробната му плоча в същия храм. Интересно е, че в краката на изобразения в молитвена поза кръстоносец има единорог и лъв, където второто животно може би символизира връзката му с българката и нейната родина. Както е известно, на българските гербове от векове има една или повече фигури на лъв.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моят списък с блогове

Admin

Create Fake Magazine Covers with your own picture at MagMyPic.com
Discount Magazine Subscriptions - Save big!